Het kopen van een gebruikte auto is een avontuur op zichzelf. Je gaat een flinke hoeveelheid geld uitgeven aan een – voor jou – nieuwe auto, waar je hopelijk vele jaren plezier van gaat hebben. Maar waar moet je op letten als je oog in oog met je droomauto staat? Welke punten zijn belangrijk om vooraf goed in je oren te knopen, zodat je met een echt doel de showroom binnenwandelt? We zetten enkele punten voor je op een rij.

Weet wat je wil

Voordat je een autobedrijf in Emmen binnenwandelt, is het bijzonder verstandig om goed voor ogen te hebben wat je precies wilt. ‘Een auto’ is net zo vaag als ‘een boek’. Zoek je iets voor het hele gezin? Zoek je iets kleins? Zoek je iets sportiefs? Voordat je ook maar de telefoon oppakt om een afspraak te maken met een dealer, moet je weten wat je wensen zijn. Gelukkig is er online veel te vinden als het gaat om tweedehands auto’s en zal je ruim van tevoren een goed beeld hebben van de auto’s die er allemaal te krijgen zijn en wat ze ongeveer moeten kosten. Op die manier kan je een selectie maken, waar je dan vervolgens weer uit kan kiezen. Zorg er ook voor dat je alternatieven achter de hand hebt en je niet blind staart op een specifieke auto; er is altijd meer op de markt.

Wat is je budget?

Auto’s kosten geld. De kosten van een auto zitten hem voornamelijk in brandstofkosten en een auto verzekering. De een wat meer dan de ander, maar in de regel ben je gewoon het nodige geld kwijt aan een auto. Daarom is het goed om vooraf te bepalen wat de maximale prijs is die jij wilt neerleggen voor een auto. Dan kan je namelijk gaan zoeken binnen die grenzen. Ook is het verstandig om een minimale prijs te hebben, zodat je je zoekveld enigszins kan verkleinen. Immers; als een auto wat duurder is, is de kans groot dat hij bijvoorbeeld minder kilometers heeft gereden en dus in een wat betere staat verkeert. Door een vanaf prijs te hanteren, hoef je niet te filteren door de auto’s die je toch niet wilt hebben.

Koop je van een dealer of van een particulier?

Auto’s worden zowel via dealerschappen als via particulieren aangeboden en beide hebben hun voor- en nadelen. Een auto van een dealer is over het algemeen wat duurder dan die van een particulier, maar hier staat tegenover dat je bij de dealer een beter beeld hebt van de staat van de auto en dat je kan rekenen op de nodige garantie. Hier betaal je dan ook voor, maar het geeft wel zekerheid die je bij een particulier niet zal hebben. Dat neemt niet weg dat je ook bij de dealer kritisch moet zijn op wat je voorgeschoteld krijgt.

In welke staat is de auto?

Zijn de onderhoudsboekjes aanwezig? Hoeveel kilometer heeft de auto gereden? Is er sprake van roestvorming? Klinkt de motor goed? Het zijn allemaal punten die je na zal moeten gaan als je de auto van je dromen voor het eerst ziet en rijdt. Deze punten geven namelijk een goede indicatie van de staat van de auto. Wie een auto in goede staat koopt, zal er veel langer plezier van hebben dan wie een auto koopt waar gelijk het nodige mis mee is. Wees daarom altijd kritisch en stel vragen als je denkt dat dat nodig is. Alleen dan begin je goed met je nieuwe auto.